Tutkimus vahvistaa pallon puskemisen haitat – jalkapalloilijoilla isompi riski sairastua dementiaan

Jalkapalloilijoilla on 50 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua dementiaan kuin muulla väestöllä, tutkimus kertoo. Tulos kannustaa rajoittamaan pallon puskemista päällä. Tutkimus julkaistiin The Lancet Public Health -sivustolla. Lääketieteellisen yliopiston, ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkijat vertasivat 6 000 huippujalkapalloilijan ja yli 56 000 muun kuin jalkapalloilijan terveystietoja vuosina 1924–2019. He havaitsivat, että Ruotsin korkeimmassa sarjassa pelaavista miesjalkapalloilijoista 9 […]

Tutkimus vahvistaa pallon puskemisen haitat – jalkapalloilijoilla isompi riski sairastua dementiaan

Jalkapalloilijoilla on 50 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua dementiaan kuin muulla väestöllä, tutkimus kertoo.

Tulos kannustaa rajoittamaan pallon puskemista päällä. Tutkimus julkaistiin The Lancet Public Health -sivustolla.

Lääketieteellisen yliopiston, ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkijat vertasivat 6 000 huippujalkapalloilijan ja yli 56 000 muun kuin jalkapalloilijan terveystietoja vuosina 1924–2019. He havaitsivat, että Ruotsin korkeimmassa sarjassa pelaavista miesjalkapalloilijoista 9 prosentilla diagnosoitiin hermostoa rappeuttava sairaus, kun muilla luku oli 6 prosenttia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin eroja kenttäpelaajien ja maalivahtien kognitiivisessa terveydessä. Tutkijat havaitsivat, että kenttäpelaajilla oli 1,6 kertaa suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin ja muihin dementian muotoihin kuin laajemmalla väestönäytteellä.

Maalivahdeilla – jotka puskevat palloa harvoin – ei ollut lisääntynyttä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin tai dementiaan. Tämä tukee olettamusta, jonka mukaan lievät pallon iskut päähän voisivat selittää kenttäpelaajien lisääntyneen riskin.

Englannissa jalkapalloliitto yrittää kieltää alle 12-vuotiaita lapsia puskemasta palloa päällä tietyissä ruohonjuuritason kilpailuissa ja liigassa. Jos se onnistuu, se hakee Kansainvälisen jalkapalloliiton hallitukselta lakimuutosta, joka kieltäisi kaikilta alle 12-vuotiailta pallon puskemisen.

Tuoreesta tutkimuksesta uutisoi muun muassa The Guardian.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow